Till startsidan Till alternativ vid sidans slut Till sidans början

Uttalanden om stenografernas arbete

OBS! Länkarna nedan fungerar inte efter det att Region Stockholms hemsida omarbetats. De kommer att korrigeras.

Ibland kommenteras stenografernas arbete med protokollet i den aktuella församlingen. Så har till exempel skett i Stockholms läns landstingsfullmäktige (numera regionfullmäktige) ett flertal gånger under senare år.

På landstingsfullmäktiges första möte för valperioden 2014–2018 yttrade ordföranden Annika Sandström (M) (se anförandeprotokollet, PDF-fil på SLL:s webbplats, sidan 32):

När man ska göra ett inlägg är man naturligtvis väl förberedd. En del är så väl förberedda att de läser innantill. Jag har respekt för att man ibland måste göra det - det kan handla om siffror och annat. Men jag kan försäkra er om att debatten blir mer spännande, livfull och energigivande om man kan tala utan manuskript.


Det kräver en del förberedelser. Men man behöver inte alls vara orolig. Jag kan av egen erfarenhet säga att de fantastiska stenograferna, som vi har här framme, får det att bli helt läsbart i protokollet. Jag har många gånger tänkt: Vem har talat så väl? Det var ju inte jag. Så var inte oroliga för att det inte ska kunna föras vidare både utanför den här salen och till historieböckerna.

Sedan dåvaranden ordföranden Inger Linge (M) till sin 70-årsdag hade fått en samling oredigerade yttranden som var lite smålustiga innan de redigerades (se denna sida) gjorde hon en kommentar om det oredigerade talade språket vid avslutningen den 10 juni 2014 (se anförandeprotokollet, PDF-fil på SLL:s webbplats, sidan 114):

Det talade språket är ju annorlunda än det skrivna och när man pratar förstår alla vad man säger men när det skrivs ned kan det se rätt så lustigt ut.

Vid avslutningen den 12 juni 2013 yttrade landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) (se anförandeprotokollet, PDF-fil på SLL:s webbplats, sidan 289):

Vi har pratat. Det har sprutat ord ur munnen. När man sedan går tillbaka till vad stenograferna har uppfattat brukar det se väldigt mycket finare ut än det känns när man själv sitter och skriver sina anföranden. Det ska bli spännande att se om ni lyckas åstadkomma samma fina alster av de här debatterna. Det är ändå ett historiskt material som vi lämnar efter oss.

Näste talare, Gunilla Roxby Cromvall (V), tackade också stenograferna: (se samma protokoll, samma sida):

Och tack, stenografer, säger jag också! Jag blir alltid så fascinerad när jag får texterna. Har jag sagt det här? Jag tror att ni förskönar det vi säger. Men det är väl härligt att det är någon som förskönar det vi säger.

Flera är alltså medvetna om att formuleringarna i talarstolen, ofta under tidspress, inte alltid blir så bra som man skulle vilja. Kanske kan redigeringarna uppfattas som försköning. Men syftet är ju inte att försköna utan att helt enkelt låta talarens mening komma fram tydligare genom att rensa bort en del talspråkligheter som de som lyssnat normalt inte lagt märke till.

Vid avslutningen den 15 juni 2011 kommenterade landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) stenografernas arbete (se anförandeprotokollet, PDF-fil på SLL:s webbplats, sidan 282):

Jag vill också instämma i allt tack som har riktats till presidiet, som har lyckats hålla ordning på både tider och oss som har varit uppe i talarstolarna, till sekretariatet, som också har bistått presidiet, och sedan de stackars stenograferna som tvingas att med stor hastighet nedteckna alla våra inlägg så att de står svart på vitt.

Nästa talare, landstingsrådet Birgitta Sevefjord (V), kommenterade ytterligare (se samma protokoll, sidan 283):

Jag vill självklart också tacka … våra stenografer. Jag brukar ibland läsa utskrifterna vi får och då tänker jag: Var jag verkligen så här välformulerad? Jag tror nog att ni fixar till det ibland.

Landstingsfullmäktiges dåvarande ordföranden Inger Linge (M) passade också på att kommentera (se samma protokoll, sidan 284):

Våra stenografer tror jag har att göra nästan en vecka för att formulera om Birgittas och andras talspråk, för talspråk och skriftspråk är faktiskt två helt olika saker. Vi ska vara tacksamma att de tar sig an det jobbet.


Läs mer

  • Stenografering i riksdagen
  • Stenografering i kommunfullmäktige i Stockholm
  • Stenografering i regionfullmäktige (förut landstingsfullmäktige) i Stockholm
  • Stenografering i kongressammanhang
  • Utrikesnämnden och stenograferingen där
  • Start | Tal, skrift och redigering | Redigeringsexempel | Debattstenografering | Kontakt | Om cookies | Sajtkarta