Stenografering i Stockholms kommunfullmäktige
Stockholms kommunfullmäktige sammanträder ungefär var tredje måndag med start kl. 16 för frågor och interpellationer. Beslutsärenden behandlas från kl. 18. Tiden är vald för att inte kollidera så mycket med ordinarie arbetstid alla ledamöter i kommunfullmäktige utom borgarråden är ju fritidspolitiker och har vanliga arbeten.
En stenograf i taget sitter inne i Rådssalen och blir avlöst av en annan stenograf tills debatten är slut. Stenograferna ser också till att debatten spelas in.
Efter sammanträdet arbetar stenograferna fram en redigerad version av anförandena. De lyssnar på inspelningen av debatten, skriver in texten på dator, redigerar och kontrollerar. Därefter levereras det färdiga arbetet per mejl som Wordfiler.
De fullmäktigeledamöter som har talat har möjlighet att komma med rättelser. Efter en tid är protokollet tryckt och läggs ut på internet.
Förr i tiden dikterade stenografen in den redigerade versionen på kassettband, som lämnades till en maskinskriverska som arbetade tillsammans med stenografen. Hon för alla var kvinnor skrev in texten på dator och skrev ut den på papper. När stenografen fick tillbaka utskriften lyssnade han eller hon åter på inspelningen för att kontrollera den egna redigeringen och försäkra sig om att inget blivit överhoppat. Eventuella ändringarna fördes sedan in i det elektroniska dokumentet, och sedan skrevs alla anföranden ut.
Före datorernas tid skrev maskinskriverskorna ut anförandena på ett papper som skulle bli tryckoriginal tillsammans med två karbonkopior, varav en skulle gå till ledamoten. Om hon skrev fel behövde hon ta ut alla tre papperen och sudda på dem för att sedan sätta tillbaka dem och skriva det rätta.
Rådssalen i Stockholms stadshus från åhörarläktaren
Stenograferna sitter framför presidiebordet och talarstolarna