Utrikesnämnden
Utrikesnämnden har slutna sammanträden på Stockholms slott i Lovisa Ulrikas matsal med kungen som ordförande och med kronprinsessan Victoria närvarande. Den är det riksdagsorgan som regeringen har skyldighet att samråda med om viktiga utrikespolitiska frågor.
Nämnden består av talmannen samt nio ledamöter och nio suppleanter från riksdagens ledamöter. De flesta av partiledarna brukar finnas bland ledamöterna.
Från regeringen deltar alltid statsministern och utrikesministern i sammanträdena med utrikesnämnden. Andra ministrar, som försvarsministern, kan delta, och statsministern kan också ange att andra får närvara, till exempel överbefälhavaren.
Första gången någon deltar vid ett sammanträde med Utrikesnämnden får denne svara på en fråga om tystnadsförsäkran som Konungen ställer.
Utrikesnämndens arbete regleras i grundlagarna:
10 kap.
På hovets webbplats publiceras notiser med bilder om sammanträden med Utrikesnämnden. Man kan söka på utrikesnämnd för att hitta de sidorna. (De visas inte i kronologisk ordning.)
Stenografering i Utrikesnämnden
I en särskild förordning (SFS 1953:511 ↗) angående protokollföring i Utrikesnämnden anges dels att protokoll ska föras, dels att yttranden vid sammanträdena ska upptecknas av för ändamålet anlitad stenograf. Två stenografer från riksdagen deltar vid varje sammanträde.
Texten skrivs efteråt in på en dator på Utrikesdepartementet som inte är ansluten till något datanät. Den står i ett särskilt rum som normalt är låst. Varje talare får efteråt utskrifter av sina anföranden för justering.
Utrikesnämnden ska inte förväxlas med utrikesutskottet, ett av 15 utskott i riksdagen som behandlar inkomna förslag till riksdagen och avger ett betänkande med förslag som sedan blir föremål för debatt och beslut i riksdagens kammare. Se texter på riksdagens webbplats om Utrikesnämnden ↗ respektive utskotten ↗.