Till startsidan Till alternativ vid sidans slut Till sidans början

Exempel med manus

När en talare har manus blir situa­tionen annorlunda. Men som många talare säger och ibland också skriver på sitt manus: Det talade ordet gäller.

Om talaren läser som det står behövs det inte så mycket redige­ring, om manus är bra. Men det är inte lätt att läsa natur­ligt från ett orda­grant manus och samtidigt försöka ha kontakt med åhörarna. Och många känner, när de står där och läser, att språket inte blir naturligt. De börjar avvika från manus och göra större eller mindre ändringar. Då blir det inte så sällan fel. Och ibland läser de fel utan att verka upptäcka det.

Har man tillgång till manus kan man förstå bättre, om det blev fel, och lättare redigera till det talaren ville säga. Men man kan förstås inte ändra hur mycket som helst. Även om man kan tycka att den talade versio­nen blev sämre så är det den som gäller, men den redige­ring man anser att man kan göra.

Här nedan finns några exempel på delar från anföran­den med manus.

Det som skiljer mellan version­erna är markerat med gul bak­grunds­färg.

Manus

I en tid då det på nätet väldigt enkelt går att sålla infor­mation för att endast komma i kontakt med menings­fränder som bekräftar ens egen verklig­hets­bild, är det viktigt att rusta unga med bättre under­visning i källkritik.

Ordagrant

I en tid då nätet väldigt enkelt går … går att sålla infor­mation väldigt enkelt på nätet äh… och är möjligt att endast komma i kontakt med menings­fränder som bekräftar ens egen verklig­het­sbild är det viktigt att rusta unga med bättre under­visning i källkritik till exempel.

Redigerat

I en tid då det är väldigt enkelt att på nätet sålla infor­mation och komma i kontakt endast med menings­fränder som bekräftar ens egen verklig­hets­bild är det viktigt att rusta unga med till exempel bättre under­visning i källkritik.

↑ Det är ganska lätt att staka sig när man läser upp ett manus.

Manus

Men eftersom opposi­tions­partierna staplar upp sina negativa argument på varandra vill jag ändå ta tillfället i akt att använda lite argument med mer ljusa kulörer.

Ordagrant

Men eftersom opposi­tions­partierna spelar upp sina negativa argument och staplar dem på varandra vill jag ändå ta tillfället i akt att använda lite argument av lite mer ljusare kulör.

Redigerat

Men eftersom opposi­tions­partierna staplar sina negativa argument på varandra vill jag ändå ta tillfället i akt att använda argument med lite ljusare kulör.

↑ Talaren läser spelar i stället för staplar och rättar sig till genom att lägga till det ordet senare. Proposi­tionen med i manus är bättre än av, som talaren ändrade sig till. För övrigt behöver den dubbla komparativ mer ljusare rättas, och det ena av två lite kan med fördel strykas

Manus

Orsaken till det är att rege­ringen har försämrat trygg­hets­systemen så mycket att en stor del av befolk­ningen inte omfattas längre. [Ändringar inte markerade]

Ordagrant

Och där finns det ju också en väldigt tydlig orsak till det. Och det är ju att rege­ringens politik har genomfört försäm­ringar av trygg­hets­systemen som gör att en mycket stor del av befolk­ningen inte längre omfattas av a-kassa och sjuk­försäk­ring.

Redigerat

Det finns en mycket tydlig orsak till det. Det är att reger­ingens politik har medfört försäm­ringar av trygg­hets­systemen som gör att en mycket stor del av befolk­ningen inte längre omfattas av a-kassa och sjuk­försäk­ring.

↑ Talaren känner behov av att frångå manus för att tala mer vardag­ligt, dela upp inne­hållet i bitar och levererar dem med större betoning.

Beträffande rediger­ingen: Talspråkliga och och ju rensas bort.

Ordet där håller på att bli ett modeord som läggs till utan att innebära någon precise­ring och kan ofta tas bort.

En regering kan genomföra något, men rege­ringens politik kan inte genomföra något. Poli­tiken kan innebära eller här hellre medföra, eftersom det stämmer bättre med genomföra.

Manus

I sak är det oväsent­ligt om rege­ringen direkt via ägar­direktiv eller indirekt via myndig­hets­instruktion ställer kravet.

Talman

Producenterna av kärn­kraftsel betalar en så kallad kärn­avfalls­avgift som är avsedd att täcka kost­naderna för hante­ringen av det avfall som anlägg­ningarna generar.

Ordagrant

I sak är det oväsent­ligt om reger­ingens direktiv via ägar­direktiv eller indirekt via myndig­hets­instruktion ställer kravet. Talman! Produ­centerna av kärn­kraftsel betalar en så kallad kärn­falls­avgift som är avsedd att täcka kostna­derna för hante­ringen av det fa… a… av det avfall som anlägg­ningarna generar.

Redigerat

I sak är det oväsent­ligt om rege­ringen direkt via ägar­direktiv eller indirekt via myndig­hets­instruktion ställer kravet.

Herr talman! Produ­centerna av kärn­kraftsel betalar en så kallad kärn­avfalls­avgift som är avsedd att täcka kostna­derna för hante­ringen av det avfall som anlägg­ningarna genererar.

↑ Talaren läser fel i manus, och manus inne­håller också ett fel.

Läs mer

  • Tillbaka till sidan för redigeringsexempel
  • Start | Tal, skrift och redigering | Redigeringsexempel | Debattstenografering | Kontakt | Om cookies | Sajtkarta